Lägga ner ab direkt efter registrering

När du förbereder ditt ab så tänker du inte på att det inte kommer att komma igång. Det vore ju märkligt att tänka på att lägga ner ab när du precis ska starta det. Men det kan faktiskt bli så att du av någon anledning inte kommer igång som tänkt. Kanske uteblir planerad finansiering.

Om du kommer att stå med ett ab som du inte använder så har du ju satt in 50 000 kronor som aktiekapital. Det vill du då få igen. Det går att backa, men du ska vara medveten om att det kommer att kosta dig en slant. Men insatskapitalet får du tillbaka…

Lägga ner ab utan att förlora pengar

Det är inte så att du förlorar pengarna som du har satt in som aktiekapital då du vill lägga ner ab direkt efter att ha skapat det. Du kan välja att göra en så kallad frivillig likvidation. Den tar omkring ett halvår. Bolagsverket ska godkänna likvidationen men när den är klar så får du tillbaka pengarna som du satte in i bolaget.

Lägg ner ab med snabblikvidation

Det finns också något som heter snabblikvidation eller snabbavveckling. Det här är en likvidation som blir klar på en dag eller två för din del. Du säljer ditt bolag till en bolagsservice som sedan sköter den frivilliga likvidationen.

När du säljer ab för likvidation så kommer du inte att få alla pengar tillbaka. Bolagsservicen kommer ju att ta ut en avgift för tjänsten. Kanske får du då omkring 40 000 kronor kvar när bolaget är sålt. Men det är det kanske värt för dig om du vill gå vidare och inte vill vänta över ett halvår på att få ut dina pengar från bolaget.

Kostnaderna du hade för registrering

Låt oss inte glömma bort kostnaderna som du hade för att registrera ditt bolag. Om du startade ditt bolag själv så betalade du 1900 kronor till Bolagsverket för att registrera. Det här är pengar som du inte får tillbaka om du väljer att lägga ner ab på en gång då det just har registrerats.

Om du köpte ett lagerbolag så kanske det kostade dig flera tusen kronor. Då är det givetvis så att du förlorar mer på att genast lägga ner.

Om du genomför en frivillig likvidation själv

Det blir också avgift för att genomföra en frivillig likvidation. Så om du bestämmer dig för att lägga ner ab direkt efter att ha startat det så får du räkna med att det kommer att kosta dig några tusenlappar. Det är pengarna som du lade på att registrera och kostnaden som likvidationen innebär.

Men själva kapitalet får du alltså ut förr eller senare. Förr om du väljer snabbavveckling och senare om du själv genomför den frivilliga likvidationen.