Behöver jag läkarintyg för tävlingar med katt?

Det är inte bara människor som kan behöva intyg från läkare inför en tävling. Om du ska ta med din katt på utställning så kan det vara så att du måste bevisa kattens hälsa på detta vis. Men det här är ju inte samma sak som läkarintyg för tävlingar som vi människor deltar i. Vi tar en titt på vad som kan krävas för din katt…

Läkarintyg för tävling med katt

Tävlingar för katter kallas även för kattutställningar och det är evenemang där folk som älskar katter samlas för att visa upp sina bästa vänner. Man tävlar inom olika raser och det finns flera olika typer av utmärkelser att vinna.

Det kommer att få betydelse hur det ser ut med kattens hälsa. Dessutom finns det internationella evenemang där man kan kräva läkarintyg för tävlingar både för katten och människan som kommer med. Detta kan ske då många samlas för den här typen av sociala sammanhang.

Vikten av hälsodeklarationer för kattutställningar

Ett läkarintyg är ju i grund och botten en form av hälsodeklaration. När det blir dags för kattutställning så finns risken för att sjukdomar kan spridas bland djur och människor. Detta särskilt när utställningen är inomhus.

Bara för att katten är frisk så betyder det inte att den inte kan sprida smittor. När katten har ett läkarintyg eller hälsodeklaration som talar om att den är fri från parasiter och mer så kan alla känna sig trygga.

En hälsodeklaration innebär att man:

Främjar ett ansvarsfullt husdjursägande

När det krävs läkarintyg för tävlingar med katter så uppmuntrar arrangörerna deltagarna att ta ansvar för kattens hälsa. Det betyder att kattägare tvingas att hålla ett vaksamt öga på hur katten mår. De måste också se till att katten genomgår veterinärkontroller och får nödvändiga vaccinationer.

Minskar risken för spridning av infektionssjukdomar

Det finns sjukdomar som katter kan drabbas av som till exempel peritonit, leukemivirus och immunbristvirus. Det här är sjukdomar som kan vara smittsamma och som dessutom kan vara livsfarliga för katter.

Med en hälsodeklaration som visar att katten inte har någon av dessa sjukdomar så kan man minska risken för förekomsten under kattutställningar.

Får ett skydd mot zoonotiska sjukdomar

Zoonotiska sjukdomar är sjukdomar som kan spridas mellan djur och människa. Det kan vara kattskrapsfeber eller toxoplasmos. När katten måste visa upp en godkänd hälsodeklaration så kan man minska risken för detta.

Måste du ha hälsodeklaration för kattutställningen?

Det brukar vara så att man måste komma med någon form av hälsodeklaration för katten för att få vara med i en kattutställning. Detta kommer arrangören att tala om i informationen inför eventet.

Hälsodeklarationen har med bevis på vaccinationer och veterinärundersökning. Dessutom talar den om att katten inte har någon sjukdom som kan smitta. Nu ska det dock sägas att precis vad som krävs beror på tävling och land. Du bör alltid se närmre på detta på arrangörens hemsida.