Gör en kattkoja med trådgalgar!

Katter tycker om kojor. Men du kommer antagligen inte att gilla priset på kommersiella kattkojor som finns online. Om du har några trådgalgar, lite kartong och en tröja så kan du göra din egen kattkoja. Det är enkelt och faktiskt riktigt kul.

Öppna dina trådgalgar

Börja med att ta fram två trådgalgar och vira upp dessa. Du kan använda en tång för att klippa upp om tråden är tjock eller om den är starkt virad. Forma två bågar av galgarna. Nu kan du lägga dessa omlott så att du får två valv. Fäst dessa valv vid varandra med helt vanlig tejp.

Dina trådgalgar kommer nu att påminna lite om stommen till ett tält. De ska ha en mjuk och jämn form. Det bör du kunna få till för hand med en tunnare typ av galge.

Fäst dina valv i en kartongbotten

Klipp ut en kartongbotten som har samma storlek som omfånget på dina valv. Varje fot (valvet har 4 sidor) ska fästas i kartongens hörn. Stick hål med själva galgen och fäst med klister och tejp.

Nu har du två valv som är fästa på en kartongbotten. Det här är ditt tält, eller koja, för katten. Nu behöver du bara själva duken, det är tröjan. Det går att använda tröja eller t-shirt.

Gör klart kojan

Trä din tröja över valven och kartongen så att öppningen för huvudet hamnar framtill på en av sidorna. Du viker den nedre delen av tröjan under kartongen och fäster med häftstift eller säkerhetsnålar. Du kan göra samma sak med ärmar.

Nu kommer du att ha en koja med ett litet hål framtill. Det hålet kommer att locka katten att krypa in. Ställ kojan i vardagsrummet och låt katten upptäcka denna nya plats.

Leksaker i kojan

I kojan kan du lägga in en filt eller kanske lite leksaker som din katt tycker om. Lägg inte mat i kattkojan. Då kan kartongen snabbt bli smutsig och den är inte lätt att göra ren. Om kartongen förstörs av kattmat så måste du byta ut den.

Viktigt att tänka på

När du bygger en kattkoja med trådgalgar så ska du tänka på att allting måste sitta ordentligt. Katten kan ju fastna i tråd som sticker ut. Det kan också vara klokt att se till att hålet inte är för litet. Kojan bör även stå stadigt så att katten inte kan fastna i den då den rullar runt.

Se då och då till att göra rent inuti kojan. Du kan enkelt stoppa i dammsugaren och få bort katthår och damm. Kojan kan också bli en fin uteleksak som ställs ut i trädgården eller kommer med till landet.