När pensionen närmade sig började Inger fundera på hur hon skulle göra med bolaget. Hon ville ägna mer tid med katten och även göra något åt problemet med sommarkatterna. De många gästhusen på den lilla ön i Stockholms skärgård innebar varje år att minst 2 katter lämnades kvar.
Sommargäster kom och skaffade kattunge från en av bondgårdarna på ön. Den lämnades sedan kvar på ön då de åkte hem till stan igen. Inger undrade ofta hur detta var möjligt men insåg att hon inte hade tid eller lust att föra en kamp för katterna.
Istället bestämde hon sig för att genomföra en likvidation för att investera aktiekapitalet i ett hem för sommarkatter. Tanken var att katter på ön som blev kvar skulle få både husrum och mat utan att det blev för besvärligt och inte hemma hos Inger.
Det blev likvidation för katten och för många andra kissar på ön…
Likvidation med snabbavveckling
Pensionen kom och Inger avvecklade sin verksamhet. Hon valde istället att starta en ideell förening för öns katter. Med god kunskap om internet och hemsidebygge skapade hon en portal online för detta. Via sociala medier spred hon informationen om sitt initiativ.
Husrum och mat
I början ställde Inger ut värme-boxar av frigolit som fristad för frusna katter. Därefter var det en granne som erbjöd sin lada. Systemet med mat och husrum blev som ett slags katthem fast mer flexibelt. Inger lät sin egen katt ha kvar sitt hem och revir för sig själv.
Utöver detta var det många öbor som blev intresserade av att hjälpa till med sommarkatterna på detta vis. När de inte behövde flytta in hos folk så var det lättare att hitta engagemanget. Många var villiga att mata och hjälpa till med veterinärinsatser om det inte innebar att katten skulle bo i det egna hemmet.
Inger investerade i projektet
Inger tog pengarna från sin likvidation och investerade i projektet för att sprida information. Det var mycket lyckat och ledde till stor uppmärksamhet. Nya sommargäster möttes av skyltar om sommarkatter. Med bättre kontakt med de som skaffade kattungar kunde man se till att de som inte borde ha katt för sommaren hellre inte skaffade det.
Dessutom blev det möjligt att adoptera katter från ön. Digitalt och på riktigt. Katterna fick alla namn och personer från Sveriges alla hörn fick bilder om katten som de var med om att stödja. Inger tog bilder och publicerade online för att berätta hur kissarna mådde.
Ett populärt projekt
Projektet för att ta hand om öns övergivna katter blev mycket populärt och har idag flera frivilliga som sköter allt från matning till veterinärvård. Det har bidragit till en känsla av gemenskap på ön som både folk och katter uppskattar.